Virtual reality behandeling
Virtual reality cognitieve gedragstherapie
Virtual reality (VR) behandeling is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Je oefent moeilijke situaties in virtual reality. Dat betekent dat je een VR-bril en een koptelefoon opzet. Je ziet dan een digitale wereld, en hoort de geluiden die erbij horen. Bijvoorbeeld van een straat, een café, een supermarkt of de bus. Tegelijkertijd kun je met je therapeut praten, die je helpt. VR-behandeling helpt mensen die bang zijn in openbare ruimtes, op drukke plekken, of bij contact met mensen.
Voor wie?
Je kan een VR-behandeling krijgen als je moeite hebt met openbare ruimtes, plekken met veel mensen, of bij contact met mensen. Bijvoorbeeld doordat je je onveilig voelt. Of omdat je bang bent dat mensen je afwijzen. Het maakt voor VR-behandeling niet uit welke diagnose je hebt.
Hoe werkt de VR-behandeling?
Voor de behandeling kom je naar het Willem Arntsz Huis in het centrum van Utrecht. Daar is een speciale VR-kamer. Samen met de behandelaar kies je wat je gaat oefenen. Daarna zet je de VR-bril en de koptelefoon op. Je oefent in de VR-omgeving met situaties die je wilt overwinnen. Je behandelaar kijkt de hele tijd mee in de digitale omgeving, en helpt je.
Wil je meer weten over de behandeling? Lees dan het interview met VR-behandelaars Eline en Lauriane.
Wil je weten hoe de digitale omgeving eruit ziet? Bekijk dan het filmpje van Clever (bedrijf wat de VR-omgeving maakt):
Wat is het resultaat?
Na een aantal keer oefenen merk je dat het minder spannend wordt. Daardoor wordt het makkelijker om ook in het echt te gaan oefenen. Soms doe je dat nog samen met je behandelaar. En soms kun je gelijk zelf aan de slag. Door de VR-behandeling ben je ook minder bang voor situaties in het echt. Je overwint je angsten en gaat je veiliger voelen.
Hoe krijg ik een VR-behandeling?
Niet alle Altrecht behandelaren weten dat VR-behandelingen er zijn. Of ze denken niet altijd aan VR-behandeling. Maar jij mag dit zelf altijd vragen!