Traumabehandeling voor kinderen
Als een kind een lastige gebeurtenis meemaakt, kan het kind dit meestal zelf verwerken. Maar sommige kinderen blijven last hebben één of meerdere ingrijpende ervaringen. Ze zijn dan heel bang, druk, boos, teruggetrokken of bezorgd. Traumabehandeling kan je kind helpen beter om te gaan met de klachten.
Voor wie is traumabehandeling?
Kinderen die een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt en hier klachten aan over houden kunnen een traumabehandeling krijgen.
Voorbeelden van situaties waarin een jong kind traumaklachten kan oplopen:
- Bij het horen of zien van ruzies of geweld
- Seksueel misbruik
- Ziekenhuisopnames, ziek-zijn of medische ingrepen
- Verlies van een belangrijk persoon
- Een brand, inbraak, of ongeval
- Specifieke angsten
Traumaklachten bij kinderen zien er heel verschillend uit. Jonge kinderen kunnen zelf vaak niet vertellen waar ze last van hebben. Ze laten in hun gedrag zien dat er iets aan de hand is. Je ziet bijvoorbeeld gedragsproblemen, slaapproblemen, angsten, zich terugtrekken of woede-uitbarstingen.
Bij jonge kinderen zijn de ouders een belangrijk deel van de behandeling. Vaak hebben ouders ook last van hetzelfde trauma. Jullie hebben samen iets meegemaakt en kunnen hier last van hebben. In dat geval krijgen jullie eerst een behandeling. Dat kan bij Altrecht zijn, of bij een andere organisatie.Dan zijn jullie daarna klaar om je kind goed te helpen met hun eigen behandeling.
Wat is het doel?
Het doel van de traumabehandeling is dat je kind minder last heeft van de traumaklachten. En dat je kind zich weer goed ontwikkeld. De nare herinneringen verdwijnen niet helemaal, maar je kind heeft er na traumabehandeling vaak minder last van.
Hoe ziet de traumabehandeling eruit?
Bij een traumabehandeling met jonge kinderen ben je als ouder altijd betrokken. Je begint met het maken van een behandelplan met de behandelaar. De behandeling bestaat meestal uit meerdere afspraken.
Er zijn verschillende vormen van trauma behandeling:
- EMDR volgens de verhalenmethode
- Spelpsychotherapie
- Schrijf- of tekentherapie (Write-Junior)
- Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TF-CBT)
Heb je nog vragen?
Is je kind tussen de 0 en 6 jaar oud? Mail dan gerust naar altrechtstart@altrecht.nl. Of kijk hier hoe je contact met ons kunt opnemen: https://www.altrecht.nl/locaties/nieuwe-houtenseweg-2/