Thuisbehandeling
Soms is het opvoeden van een kind moeilijk. Bijvoorbeeld als je kind autisme, ADHD of een trauma heeft. Of je hebt zelf mentale problemen. Het helpt als een behandelaar thuis meekijkt. Dat noemen we thuisbehandeling.
De behandelaar bekijkt samen met jullie welke problemen er zijn en wat jullie zouden willen veranderen. Je leert beter met elkaar omgaan. Beter met elkaar praten en beter naar elkaar luisteren. Maar jullie leren ook waar de problemen vandaan komen en hoe je hier mee om kan gaan. Zo wordt het thuis weer fijner.
Voor wie is thuisbehandeling bedoeld?
Thuisbehandeling is bedoeld voor ouders die vastlopen in de opvoeding van hun kind. De band met je kind kan daardoor niet altijd even fijn aanvoelen.
Hoe ziet de thuisbehandeling eruit?
We beginnen met de oorzaak van het moeilijke gedrag van je kind. Wat bedoelt je kind hiermee? Hoe denkt je kind? Zo leer je het gedrag van je kind beter kennen. Je snapt beter wat je kind wil zeggen met het gedrag.
Daarna kijken we hoe jullie reageren op je kind. Mogelijk zit je vast in vervelende gewoontes. Hierdoor ben je boos of geïrriteerd en lukt het niet om de situatie te veranderen. Als je je kind beter begrijpt, lukt het vaak om anders te reageren. Je komt los uit het vervelende patroon.
Vervolgens krijg je tips. De tips gaan over hoe je omgaat en praat met je kind.
Zijn er nog andere kinderen in het gezin? Dan halen we die er bij. Het helpt als zij snappen waarom hun broertje of zusje zich zo gedraagt. Samen bekijken we hoe we alle kinderen in het gezin voldoende aandacht kunnen geven.
Twee vormen van thuisbehandeling
Er zijn twee vormen van thuisbehandeling:
- Een behandeling waarbij we vaak langskomen (intensieve behandeling). De behandelaar komt 1 of 2 keer per week bij jullie thuis, om jullie te coachen. De behandelaar gaat dan ook met jullie in gesprek.
- Een behandeling waarbij we minder vaak langskomen (minder intensieve behandeling). De behandelaar komt een paar keer per maand thuis, om jullie te coachen. Ook zijn er gesprekken met jullie. Je gaat vooral zelf werken met de tips.
Bij de begeleiding werken we soms met video’s. We filmen een moment tussen jou en je kind. Dat kijken we samen terug. Zo kan je rustig kijken wat er gebeurt.
Na 3 maanden kijken we samen hoe het gaat. Meestal duurt de thuisbehandeling 3 tot 9 maanden. In het begin komen we vaker langs. Aan het einde oefen je meer zelf.
Is er na de behandeling meer hulp nodig? Dan kijken we samen wat nodig is. Bijvoorbeeld via contact met het sociaal team van de gemeente.
Rol van de omgeving
Een kind is onderdeel van een gezin, maar ook van een familie en een school. Het is belangrijk dat de aanpak van de ouders in lijn is met die van de oppas of van oma. Daarom gaan we mogelijk ook in gesprek met mensen uit de omgeving van je kind. De behandelaar kan ook aanschuiven bij gesprekken met school of de opvang.
Soms is er meer nodig om het gezin draaiende te houden. In dat geval is er persoonlijke begeleiding of opvang buitenshuis mogelijk. Dit ontlast de ouders en geeft het kind de ruimte zich te ontwikkelen. Persoonlijke begeleiding of opvang kun je aanvragen via het sociaal team van jouw gemeente. We denken graag met je mee over oplossingen.
Heb je nog vragen?
Is je kind tussen de 0 en 6 jaar oud? Mail dan gerust naar altrechtstart@altrecht.nl. Of kijk hier hoe je contact met ons kunt opnemen: https://www.altrecht.nl/locaties/nieuwe-houtenseweg-2/