Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Walk into the Light: indrukwekkende wandeling vol emoties 

“Afgelopen jaar ben ik drie vrienden verloren door suïcide”, zegt een jonge vrouw. Op 10 september, Wereld Suïcide Preventie Dag, vond voor de vierde keer de Walk into the Light plaats. De Stichting Suïcide Preventie Centrum organiseerde dit in Utrecht in samenwerking met Altrecht, Aurora en Hestia ABC. Op 20 andere locaties in Nederland werd deze wandeling ook georganiseerd in samenwerking met verschillende partners.

Wat is de Walk into the Light?

De Walk into the Light is een wandeling van ongeveer 4 kilometer waarin we symbolisch vanuit het donker naar het licht lopen, de zonsopkomst tegemoet. We staan hierbij stil bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen. Samen vragen en geven we aandacht aan mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten en aan de naasten van personen die met suïcidaliteit te maken hebben.

Ervaringen delen

In Utrecht was de belangstelling voor de wandeling groot. Rond de 70 mensen liepen in alle vroegte mee. Allemaal met hun eigen verhaal. Velen zijn een dierbare verloren. Tijdens de wandeling werden op zachte toon ervaringen gedeeld. Soms werd er een traan gelaten. De groep bestond uit diverse mensen. Zo liep er kinderen mee en was er een familie met allemaal dezelfde trui aan die een familielid verloren. Ook waren er hulphonden aanwezig. 

Ontbijt 

Tijdens het afsluitende ontbijt in het Universiteitsmuseum, dat door Altrecht werd gesponsord spraken de deelnemers na afloop nog uitgebreid met elkaar. Verschillende collega’s van Altrecht liepen mee. Nicole Blom is één van hen: “Als behandelaar ben ik verschillende cliënten verloren en zelf ben ik ook een nabestaande. Deze wandeling is een mooi moment om bij hen die het leven lieten door suïcide, stil te staan.” Iris Verkerk is ook behandelaar: “Onlangs zijn wij nog een cliënt verloren. De impact op het team is dan enorm. Ik vond deze wandeling indrukwekkend en hoop dat het ieder jaar groter wordt.”  

Suïcide Preventie Week 

Ook gedurende de rest van de week, van 9 t/m 13 september, zullen wereldwijd diverse activiteiten en initiatieven plaatsvinden om aandacht te vragen voor dit belangrijke thema. Deze week staat bekend als de Suïcide Preventie Week.