Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Mariënburg terug naar Lange Nieuwstraat Utrecht

Na een flinke verbouwing en renovatie kunnen patiënten en medewerkers van Mariënburg weer terug naar hun oorspronkelijke locatie in Utrecht. De patiënten waren het afgelopen jaar gehuisvest in een van de locaties van Altrecht in Den Dolder, maar het pand aan de Lange Nieuwstraat is inmiddels weer opgeleverd en klaar voor intensieve klinische behandeling aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.

Locatie Marienburg

Bij Mariënburg behandelen de medewerkers van Altrecht mensen die niet vanzelfsprekend deel kunnen nemen aan het gewone leven en waarbij het herstelproces is vastgelopen. Dit zijn meestal mensen die langere tijd behoefte hebben aan 24 uur nabijheid van hulpverleners en behandeling binnen een veilige omgeving. Voor hen is zelfs de meest intensieve ambulante hulpverlening niet voldoende. Mariënburg is een van de drie locaties met voortgezette klinische behandeling (VKB). Reijnvaan en Meijboom zijn de andere twee locaties, gesitueerd in Den Dolder. In totaal zijn er bij Altrecht 88 klinische bedden voor deze doelgroep.

Bij de nieuwe inrichting van locatie Mariënburg stonden het creëren van eigentijdse, gastvrije kamers, het verbeteren van de kwaliteit en een nieuwe inrichting voorop. In praktijk levert dat 18 ruime, modern ingerichte kamers met eigen sanitair op en gezamenlijke ruimtes die huiselijk en ruim van opzet zijn. Er zijn verschillende zitjes gecreëerd waar de patiënten samen kunnen verblijven als daar behoefte aan is, maar waar ze ook een rustigere, meer eigen plek kunnen vinden.

Ruimtelijkheid, toegankelijkheid en veiligheid

Mieke van Boxtel, inhoudelijk leidinggevende bij VKB: “We merken dat patiënten hier op hun gemak zijn, ze hebben een ruime kamer met eigen sanitair en dat is een enorme vooruitgang op de locatie zoals hij vroeger was. Medewerkers hebben een moderne flexplek om te rapporteren of over te dragen. Er is een familiekamer, een muziekruimte en een sportruimte en niet te vergeten een herstelkamer waar patiënten 1 op 1 begeleiding kunnen krijgen, wanneer intensievere zorg nodig is. We hebben de uitgangspunten van de ART (active recovery triad) -een nieuwe beweging voor de langdurige GGZ, en de principes van de Healing Environment leidend laten zijn in het ontwerp. Zo hebben we veel aandacht voor ruimtelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, esthetiek en de verbinding met buiten. Dankzij de verbouwing kunnen we ook onze werkwijzen moderniseren, zoals het kantoorloos verplegen en het bieden van een passend afdelingsklimaat voor patiënten die niet profiteren van een groepsgerichte aanpak of ook door hun gedrag een afdeling kunnen ontwrichten. Voor alle patiënten geldt dat ze, ondanks de gesloten setting, zoveel mogelijk eigen regie gaan ervaren bij dagelijkse activiteiten.

O9 september opende Mariënburg voor patiënten, hun naasten en familie. Verhuizing van patiënten gebeurde al voor die tijd.

Ook interessant

Socialrun 2024: zo steun je de Altrecht teams

Een samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt: dat is waar wij als Altrecht voor gaan! Inclusie en destigmatisering van mensen…

‘Afbouwen van medicatie bij bipolariteit nog taboe’

“Wekelijks heb ik mensen in de spreekkamer die vragen of ze niet kunnen stoppen met hun medicatie”, vertelt Eline Regeer,…

Adriane van Espelo neemt voorzitterschap familieraad over van Richard Makkinga

Op 19 juni jl. heeft Adriane van Espelo het voorzitterschap van de familieraad Altrecht overgenomen van Richard Makkinga. Richard heeft…