Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Eline Regeer benoemd tot bijzonder hoogleraar

Op 1 april 2025 is Eline Regeer, psychiater, benoemd tot bijzonder hoogleraar van de nieuwe leerstoel ‘Klinische Psychopathologie, in het bijzonder stemmingsstoornissen’. De Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) van de Universiteit Utrecht (UU) en Stichting Altrecht werken samen in deze bijzondere leerstoel. We interviewden Eline over haar benoeming en ambities.

Kun je wat meer vertellen over deze leerstoel?

“Herstel en passende zorg zijn nog redelijk ongrijpbare factoren in de behandeling van cliënten met stemmingsstoornissen. Om te komen tot herstel is het belangrijk om te doen wat werkt én niet te doen wat niet werkt. Met als doel: persoonlijk herstel, wat verder gaat dan symptomatisch herstel. Hiervoor is onderzoek nodig. De leerstoel ‘Klinische psychopathologie, in het bijzonder stemmingsstoornissen’ levert een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek en aan ontwikkelingen in passende zorg en herstel, specifiek op het gebied van stemmingsstoornissen.”

Waarom is deze leerstoel belangrijk?

“Ik heb mijn klinische werk altijd gecombineerd met onderzoek met als doel: de psychosociale behandeling voor mensen met bipolariteit verbeteren en tijdige herkenning en behandeling stimuleren. Daarmee vergroten we de kwaliteit van leven van de cliënt en diens naasten. Dit sluit goed aan bij een zeer actueel thema: passende zorg. Daarnaast heeft deze leerstoel een wetenschappelijk belang door de bijdrage aan de uitvoering van klinisch-relevant onderzoek.”

Hoe zie jij jouw rol als bijzonder hoogleraar?

“Ik zie mijzelf als een bruggenbouwer tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Ik begeleid praktijkgericht en klinisch gedreven onderzoek, geef invulling aan de nieuwe leerstoel en als psychiater werk ik met cliënten en naasten.”

Wat gaan collega’s merken van jouw benoeming?

“We werken in een lerende organisatie. Met mijn benoeming hebben collega’s een duidelijk aanspreekpunt voor onderzoek, onderwijs en behandeling. Ik hoop hen te enthousiasmeren voor vernieuwingen in hun werk of team en te motiveren om hieraan bij te dragen. Met vrij weinig middelen kan ik veel voor elkaar krijgen door krachten te bundelen binnen de bestaande kaders. Dat is mijn talent: verbinden en enthousiasmeren. Waarbij ik ook graag de handen uit de mouwen steek en niet snel loslaat. Dit is de komende tijd misschien ook wel gelijk een leerpunt voor mij.”

Wat wil je bereiken? 

“Ik wil dat deze leerstoel bijdraagt aan de ontwikkeling van meer behandelopties voor mensen met een bipolaire gevoeligheid. Zowel behandelingen met als zonder medicatie. Daarmee vergroot de cliënt de eigen regie en kwaliteit van leven. Ook wil ik bereiken dat behandeling gepaard gaat met onderzoek. Ik hoop financiering te krijgen voor ons cohortonderzoek waarbij mensen vanaf de start van de behandeling wordt gevolgd. Doel is om meer zicht te krijgen op het beloop en herstel met focus op de psychologische factoren die invloed hebben op het verloop van de aandoening. Of, in andere woorden, wat maakt mensen veerkrachtig en in staat om te leven met bipolariteit. Met de uitkomsten kunnen we behandelingen verbeteren.”

Naast het bijzonder hoogleraarschap blijf je voor en met cliënten werken als psychiater en opleider bij Altrecht. Waarom? 

“Dat doe ik om uitwisseling tussen wetenschappelijk en klinisch werk en ervaringskennis te garanderen en de toepassingen ervan te verbeteren. Dit laatste, de implementatie, is een belangrijk aspect bij verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk.”

Toen je het bericht kreeg over jouw benoeming, wat dacht je toen?

“Ik dacht: ‘Mijn meisjesdroom komt uit!’ Ik heb altijd al willen werken op een universiteit, maar mijn hart ligt in de zorg. Nu wordt alles met elkaar verbonden: praktijk, opleiding  en onderzoek. Ik zie deze leerstoel als een erkenning van mijn werk. Dit mag ik nu verder uitbouwen.”