Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

GIT-PD

GIT-PD staat voor guideline-informed treatment for personality disorders. GIT-PD is een richtlijn voor het behandelen van mensen met persoonlijkheidsproblematiek. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze manier van behandelen werkt. Het doel van de behandeling is dat je psychische klachten verminderen. En ook dat je je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. 

Wat is GIT-PD?

Wanneer kan een behandeling volgens GIT-PD helpen?

Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, loop je vaak op meerdere gebieden vast. Mogelijk heb je problemen op je werk of met vriendschappen. Misschien lukt het niet om een woning te regelen. Bij een persoonlijkheidsstoornis werken je gedachten en je gedrag tegen je. Je gedachten, gedrag en gevoel zorgen dan voor problemen in relaties. Hierdoor heb je weinig zelfvertrouwen. Soms heb je daarnaast ook last van angsten, een sombere stemming of eetproblemen. Bij GIT-PD krijg je een behandeling op maat. Die helpt je klachten verminderen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Voor de behandeling kom je naar een locatie bij Altrecht. Je hebt 1 tot meerdere afspraken per week. De behandeling sluit aan bij jouw persoonlijke hulpvraag en klachten. Je doorloopt drie fases. Om alle fases af te ronden, ben je 1 tot 3 jaar bezig. Op de pagina behandelingen persoonlijkheidsstoornissen vind je nog meer informatie.

Fase 1

We starten met de contracteerfase. Tijdens deze fase verkennen we samen jouw klachten en problemen. We zorgen dat jij en je familie of naasten het hierover eens zijn. 

Op basis van jouw klachten, problemen en doelen stellen we een persoonlijk behandelplan op. In het behandelplan staan jouw persoonlijke doelen. En hoe we aan die doelen gaan werken. Ook stellen we een crisisinterventieplan op.  In het crisisinterventieplan staat hoe een crisis er bij jou uitziet. En wat er moet gebeuren als je in een crisis belandt. 

Fase 2

Vervolgens bepalen we welke behandelingen je gaat volgen. Dit noemen we ook wel behandelmodules. Deze behandelmodules helpen je je doelen te behalen. De behandelmodules zijn vaak onderdeel van een groepsbehandeling. Voorbeelden van behandelmodules zijn:

  • Emotieregulatie: je leert hoe je om kunt gaan met je emoties.
  • Interpersoonlijke sensitiviteit en interpersoonlijke vaardigheden.
  • Zelfbeeld: je leert anders naar jezelf te kijken, zodat je een beter gevoel over jezelf krijgt.
  • Impulsiviteit: je leert hoe je je impulsen kunt beheersen.
  • Zelfbeschadiging en suïcidaliteit.

Naast de groepsbehandelingen heb je soms ook in je eentje gesprekken met een behandelaar. Mogelijk betrekken we ook een familielid of andere naaste bij deze gesprekken. 

Fase 3

Fase 3 is de laatste fase, de uitstroomfase. Tijdens deze fase rond je je behandeldoelen af. Je leert hoe je alles wat je hebt geleerd kunt toepassen. En hoe je dit volhoudt. Ook nemen we afscheid van elkaar.