Spring naar content

Bel uw huisarts of huisartsenpost

Focale Deeltijd Angst en Stemming (DAS)

Voor wie is de Focale Deeltijd Angst en Stemming?

De Deeltijd Angst en Stemming (DAS) is voor mensen die al lange tijd last hebben van ernstige angst- en/of depressieve klachten. Als je start op de groep, heb je vaak al een individuele behandeling gehad, maar heeft niet genoeg geholpen. Focaal betekent dat de behandeling een duidelijk doel heeft.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De deeltijdbehandeling is intensief, twee of drie dagen per week. Hierdoor is er meer steun en meer tijd om nieuw gedrag te oefenen. De behandeling is in Zeist. We gebruiken vooral cognitieve gedragstherapie (CGT). Er zijn ook andere therapieën zoals beeldende therapie, psychomotorische therapie (PMT) en drama. 

De behandeling is in groepen van maximaal 8 deelnemers. Naast groepsbehandeling zijn er individuele gesprekken en gesprekken met jouw naasten. De behandeling heeft drie fases: de instroomfase (3 weken), de behandelfase (12 weken) en de uitstroomfase (4 weken). Het is de bedoeling dat je zowel bij DAS als thuis aan je doelen werkt.

Kijkje achter de schermen bij DAS

Instroomgroep

De instroomgroep is twee dagdelen per week, op maandag en dinsdag, en duurt drie weken. In deze groep leer je de behandelvormen van DAS kennen en maken we kennis met jou. Samen met anderen en het team maak je een crisispreventie-actieplan (CPAP). Je maakt plannen over wat je wil oefenen en krijgt uitleg over angst- en stemmingsklachten. Er is ook een gesprek met iemand uit je omgeving. We vinden het belangrijk om de naaste omgeving bij de behandeling te betrekken. Soms sla je de instroomfase over en start je direct in een van de drie behandelgroepen die we hieronder beschrijven.

Behandelgroepen

1. Tweedaagse Barlow-groep

De tweedaagse Barlow-groep is niet gericht op één specifieke stoornis. We richten ons op de problemen met emoties die veel mensen met angst- en stemmingsproblemen hebben. Deze groep is geschikt voor mensen met angststoornissen en stemmingsstoornissen. Je leert je eigen emoties beter begrijpen en ontdekken wat je klachten erger maakt. Ook leer je wat je zelf kunt doen om je beter te voelen. 

We werken met het werkboek van David Barlow, een Amerikaanse expert. In deze groep zitten elementen van mindfulness en ACT (acceptatie en commitment therapie). Deze groep start elke zes weken en duurt 12 weken. De groep is op dinsdag en vrijdag.

2. Driedaagse Angstgroep

Bij de driedaagse groep voor mensen met angststoornissen ligt de nadruk op exposure: het opnieuw ervaren van dingen die je nu uit angst niet doet. Dit doe je individueel en in de groep, door oefeningen te doen gericht op het ondernemen van activiteiten die je nu vermijdt. Er is ook aandacht voor het veranderen van gedachtenpatronen die de angst in stand houden. Deze groep is op dinsdag, donderdag en vrijdag en duurt twaalf weken.

3. Driedaagse Stemmingsgroep

De driedaagse groep voor mensen met stemmingsproblemen richt zich vooral op reactivatie en milder leren denken over jezelf en de wereld. Je oefent met structuur aanbrengen in je leven en sociale vaardigheden. Ook hier is aandacht voor het veranderen van niet-helpende gedachtenpatronen. Naast beeldende therapie en PMT, is er op vrijdag een uur sport. Deze groep is op maandag, donderdag en vrijdag en duurt twaalf weken.

    Uitstroomgroep

    Na twaalf weken eindigt de behandelgroep en kan je, als dat nodig is, deelnemen aan de uitstroomgroep. Deze fase duurt vier weken. Er zijn twee contactmomenten per week: één keer online op maandag en één keer op locatie op donderdag. De focus ligt op het vasthouden van wat je geleerd hebt tijdens de behandelfase. Je oefent met zelfregie, mildheid en omgaan met klachten.

    Aanmelden

    • Ben je nog niet bij Altrecht in behandeling? Dan kan je huisarts je aanmelden via Zorgdomein of via Altrecht Start (altrechtstart@altrecht.nl).
    • Ben je al wel bij Altrecht in behandeling? Dan kan je behandelaar jou aanmelden door te mailen naar aanmeldenDAS@altrecht.nl.

    Als je bent aangemeld, kom je op de wachtlijst en roepen we je zo snel mogelijk op voor een gesprek. In dit gesprek bespreken we samen of DAS een passende behandeling voor jou is en welke groep het beste past. Ook bepalen we aan welke doelen je wilt werken. De actuele wachttijden vind je op deze pagina